Perl programmer for hire: download my resume (PDF).
John Bokma Mind
freelance Perl programmer

Oxazepam, stop voorzichtig

Oxazepam is een benzodiazepine | 92 comments

Belangrijk: ik heb geen medische opleiding gevolgd. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring met Oxazepam, informatie verkregen via het Internet, en de bijsluiter. Op geen enkele wijze moet naar aanleiding van dit artikel gehandeld worden zonder raadpleging van een arts. Ik ben op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de wijze waarop de hier gegeven informatie gebruikt wordt.

Oxazepam is een benzodiazepine. Bekende merknamen zijn o.a. Seresta, Alepam, Murelax, Serax, Serepax.

Angst en Oxazepam

In maart 2003 kreeg ik Oxazepam voorgeschreven door mijn huisarts omdat ik erg veel last had van angstige gevoelens, mogelijk veroorzaakt door een combinatie van stoppen met een antidepressivum en geen contact meer met mijn twee kinderen. Ik had een vreemd gevoel in de maagstreek, het gevoel dat mijn keel dichtgeknepen werd, mijn hartslag nam toe en was duidelijk voelbaar. Ik was heel erg rusteloos en had telkens het gevoel dat ik ergens voor moest wegrennen of dat ik iets moest doen.

Ik begon met drie maal daags 10 mg, wat na enige tijd verhoogd werd tot drie maal daags 20 mg. Na een tijdje ontdekte ik de volgende dingen over Oxazepam:

Stoppen en ontweningsverschijnselen

Omdat ik het gevoel had van dosis tot dosis te leven, was ik bang dat ik er erg verslaafd aan zou raken en besloot ik te gaan stoppen. Over een periode van vier weken ging ik van 3 maal 20mg (totaal 60mg) naar 4 maal 10 mg (totaal 40mg) naar 3 maal 10 mg (totaal 30mg) per dag, en daarna stopte ik volkomen.

Dat laatste, in mijn geval, was fout. Op de een of andere manier raakte mijn slaappatroon erg verstoord en na een aantal dagen kon ik 's-nachts niet slapen. Ik was 's nachts op en sliep erg slecht gedurende de dag. Na twee weken voelde ik mij uitgeput en erg depressief. Pogingen om wakker te blijven om zo het normale slaappatroon terug te krijgen mislukten. Het was heel erg moeilijk om mij te concentreren of maar iets te doen. Ik voelde mij verward, mijn ogen waren overgevoelig voor licht, en ik voelde mij verhit en transpireerde meer dan normaal. Er werd contact opgenomen met een arts en ik kreeg een recept voor 3 maal 10 mg per dag, totaal tien tabletten.

Echter, het hoofdprobleem was: slaapgebrek en het onjuiste slaappatroon. De paniekgevoelens waren minder omdat ik de veroorzakers die ik herkende zo veel mogelijk probeerde te voorkomen. Nadat ik op het internet gelezen had over het gebruik van Oxazepam tegen slaapproblemen,besloot ik 20 mg ongeveer 30 minuten voor het slapen gaan te nemen. En ja, eindelijk had ik een goede nachtrust en werd ik om half tien uitgerust wakker.

De tweede dag ging ook goed. Echter, misschien omdat ik mij zo goed voelde, was ik de derde dag vrij manisch en wakker voor meer dan 26 uur en sliep ik de volgende dag. 's-Avonds probeerde ik op 10 mg slapen omdat ik wilde proberen compleet te stoppen op de gekregen 10 tabletten Oxazepam. Gelukkig had ik opnieuw een goede nachtrust.

Slaapproblemen

Zelfs na 7 maanden had ik nog last van een vreemd slaappatroon. Ik ben er niet zeker van of dit nog steeds een ontwenningsverschijnsel was. Een engelstalig artikel over bezodiazepines, about benzodiazepines, beschrijft dat het ontwenningsverschijnselen erg lang kunnen aanhouden. Het kan zijn dat mijn slaappatroon een gewoonte was geworden. Echter, er waren ook dagen dat ik totaal geen last had, en dit wordt ook genoemd in het bovengenoemde artikel. Ik twijfel er aan dat het slaapprobleem veroorzaakt werd door mijn depressie, omdat voor ik startte met Oxazepam hier geen last van had.

Terugkijkend denk ik, dat de beste dosis in mijn geval vier maal daags 10mg had geweest. Op deze manier overlapt de werkzame tijd van Oxazepam telkens met de volgende dosis en zijn er geen tussentijdse ontwenningsverschijnselen meer. Ook denk ik, dat van drie maal daags een dosis naar geen niet verstandig was. Naar mijn persoonlijke ervaring had het wellicht beter geweest om van drie maal 10mg (totaal 30mg) naar 20mg een half uur voor het slapen gaan (totaal 20mg) voor een aantal dagen en vervolgens 10mg een half uur voor het slapen (totaal 10mg) voor een aantal dagen.

Tenslotte, in mijn ervaring, beschouw ik de ontwenningsverschijnselen die ik had, in combinatie met een depressie, niet gering en zelfs gevaarlijk.

Hou een angstdagboek bij

Ik denk dat het een goed idee is om een "angstdagboek" bij te houden. Probeer elke keer dat je je angstig voelt op te schrijven wat er zich afspeelde op dat moment. Wat je deed, waar je was op dat moment, geluiden, omgeving, geuren, zo veel mogelijk. Na een tijd ontdek je zo wellicht een aantal veroorzakers. Als deze bekend zijn, wordt het mogelijk ze of te vermijden of er op voorbereid te zijn.

Huidige situatie

Ik heb nu geen slaapproblemen meer. Na ongeveer 8 maanden gestopt te zijn met Oxazepam werd mijn slaappatroon weer normaal. Mijn depressie lijkt langzaam aan ook te verminderen.

Meer informatie over Oxazepam

Engelstalig

Gerelateerd

Please post a comment | read 92 comments, latest by rpv | RSS feed